Hvordan ble jeg en etisk hacker?

For meg har datamaskinen alltid vært der, jeg sparte opp mine første 4500kr og kjøpte meg min første laptop. Da gikk det selvsagt i Sims 2 og Minecraft. Denne interessen tok meg videre nedover dataverden, jeg ville jo lage en Minecraft server som andre kunne spille på! Dette undersøkte jeg som knapt 12 år, videre som 13 ønsket jeg å lage mine egne spill (Denne karrieren var kort å vond hehe). Men det gjorde meg ekstremt interessert i programmering og koding, noe jeg fortsettet med.

Oppfinneren

Hukeplan.com (desverre nå nede)

På ungdomsskolen var jeg oppfinneren, jeg lagde blandt annet en digital ukeplan siden jeg mente det var ekstremt unødvendig og se på papirplanen. Dette viste seg å være en kjempesuksess helt til jeg ikke fikk med meg at den fysiske planen hadde endret på timene og jeg kom til gym når ingen var der kl 8 en kald vinterdag (Vi gikk på brakkeskole så det ble ekstra tullete da gymsalen var 6km unna skolen). Dette var kun min første ferd der jeg hacket sammen noe, definisjonen av hacking er :

"Den opprinnelige definisjonen av hacking er derimot at noen benytter verktøy, teknologi og kunnskap på nye og svært innovative måter for å løse problemer og utfordringer, ofte mer motivert av selve utfordringen enn gevinsten ved å løse den. Mange miljøer benytter denne siste definisjonen også i dag. Den som utføring hacking omtaltes som en hacker. Det å bli hacket er stort sett ensbetydende med dataangrep og datakriminalitet."

Fra hacker til datasnok

Datasnok er den korrekte definisjonen på det mange tenker på som «hackere». Men hvordan gikk jeg fra den digitale ukeplanen til å finne feil på Dominos, Vipps, Skatteetaten, osv?

Dominos pizza med «litt» feil (Disse ble kjapt fikset)

Det som gjorde meg til en datasnok er noe mere interesant. Jeg startet og bruke kunnskapen jeg hadde lært ved å lage nettsider til min fordel (Dette er endel sider etter min ukeplansside). Jeg syntes det var veldig morro og finne måter å kjøre kode/passere validering på. Jeg fant masse ressusjer på Google som hjalp meg og lære meg nye verktøy som Burp og Kali Linux. Dette testet jeg mye på mine nettsider men også på andre Norske nettsider. Når jeg fant min første feil i produksjonsmiljø følte jeg det var litt vanskelig og formulere seg når jeg sendte inn rapport, det var litt som om jeg hadde sagt «Hei! Jeg har brutt meg inn men jeg stakk uten å røre noe». Det begynte skikkelig med Domino’s Pizza, da jeg fant feil etter feil. Det var etter jeg fant disse feilene jeg innså at jeg ønsket og satse innenfor sikkerhet. Enda mere motiverende var det når Digi postet denne artikkelen. Det jeg startet og innse var det at Norge virkerlig mangler sikkerhetsfolk!

Home » Om Meg » Hvordan ble jeg en etisk hacker?